Wat is Feng Shui precies?

Feng Shui is een mooie manier om naar je energie te kijken, hoe jouw omgeving en je huis invloed hebben op jouw geluk en leven. Het is een oude Chinese filosofie en betekent letterlijk wind (Feng) en water (shui). Het gaat hier dan ook om de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving. Met als doel de leefomgeving zó aan te passen dat er een harmonieuze stroming van energie ontstaat. Een evenwichtige harmonie waarbij Yin en Yang elkaar complimenteren. Kortom waarbij alles in balans is.

Waar begin ik thuis?

Je begint met de plattegrond van jouw huis, hierover kan je dan de Ba Gua leggen. Dit is een energetische plattegrond met 9 thema’s waar ook de vijf elementen in terug komen. De elementen spelen sowieso een belangrijke rol want hiermee maak je jouw ruimtes in balans. Je legt de Ba Gua over jouw plattegrond met de onderkant naar de entree. Heeft jouw huis meerdere verdiepingen? Dan kijk je iedere keer per verdieping, waar je met de trap boven komt is dan jouw “entree”. Door de energetische plattegrond kan je zien waar energie minder goed stroomt in huis, geblokkeerd wordt en waar zich knelpunten bevinden. Je tekent de energiestroom door je huis en kan bijvoorbeeld per ruimte kijken hoe de energie flow is, in welk thema (wat gelijk staat aan een bepaald levensaspect) deze valt en hoe je hier eventueel iets kan oplossen. Jouw huis is een spiegel en reflecteert jouw als mens. Gelukkig is Feng Shui heel praktisch en kan je al snel aan de slag. Denk aan opruimen, meubels verplaatsen, de muur verven of een accessoire toevoegen.

Zonder Yin geen Yang

De wisselwerking tussen Yin en Yang is waar de praktische wijsheid van Feng Shui op gebaseerd is. Bijna iedereen kent het symbol wel. Waarin je duidelijk ziet dat het één niet zonder het ander kan. In het kort staat Yin voor vrouwelijkheid, zachtheid, passief, donker, koud en ontvankelijk. Een naar binnen gekeerde kracht. Yang is juist naar buiten gerichte kracht en staat voor mannelijkheid, licht, de zon, actief, droog en vuur. Samen vormen zij een geheel en ze zijn in alles aanwezig. Daarom is de één ook niet beter dan de ander, ze zijn zijn beide nodig.

De vijf elementen van Feng Shui

De vijf elementen van Feng Shui zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze elementen kunnen elkaar beïnvloeden, zowel verzwakken als versterken. Daarom is een evenwichtige wisselwerking belangrijk. Door aan de slag te gaan met de elementen kan je een ruimte optimaliseren zodat de energie vrij kan stromen. Hieronder enkele voorbeelden die de elementen kenmerken:

Aarde: bruine, gele, beige kleur en licht oranje. Keramiek, vazen, gordijnen, kleden, tapijt, meubelstoffen, zware objecten, natuursteen, baksteen en steen.
Metaal: wit, grijs, zilver, goud en koper. Ronde vormen, witte gepolijste oppervlaktes, kunststoffen en gladde, glanzende materialen.
Water: Blauw en zwart. Glas en glazen items. Aquarium, water fonteintjes, vitrage, golvende vormen en transparante gordijnen.
Hout: Groen. Planten en bloemen, houten meubels, bamboe en rotan items. Kurk, fineer en natuurlijke materialen zoals linnen, katoen, kokos en riet.
Vuur: Rood, paars en intens oranje. Drukke, dramatische patronen. Kaarsen, open haard, kachel, lampen, kristal en kristallen kroonluchters. Zon en natuurlijk licht in de kamer.

We kunnen nog veel dieper in gaan op de Feng Shui maar dit is de basis. Wel kunnen we nog vertellen dat de voordeur belangrijk is bij Feng Shui. Het is namelijk de mond van de Chi oftewel waar de energie jouw huis binnenkomt. Dus vraag je af, is mijn voordeur goed zichtbaar? Is deze goed toegankelijk? Is deze makkelijk te vinden?
Binnen Feng Shui bestaan verschillende stromingen, uiteindelijk gaat het ook om de intentie. Dus je zal bij elke vorm baat hebben, het belangrijkste is dat de energie vrij kan stromen en dat jij je er goed bij voelt.

You might also like