De kracht van een ochtend ritueel

Je hebt er vast al eens van gehoord, het ochtend ritueel. Sommige mensen zweren erbij, andere hebben er niks mee. Hoe je het ook wendt of keert, wanneer jij jouw ochtend in rust en voor jezelf begint heeft wel degelijk effect op de rest van jouw dag. Daarom zijn er ook veel succesvolle mensen die een vaste ochtend routine hebben. Een ochtend ritueel bestaat uit verschillende activiteiten en is voor iedereen anders. Ook jij kan jouw ultieme ochtend routine ontwikkelen.

Hoe bewust begin jij de ochtend?

Ben je iemand die wakker schrikt van zijn wekker en nog een paar keer op die snooze knop drukt? Vervolgens haastig het nodige doet of misschien zelfs bepaalde zaken overslaat en licht gestresst de deur uit rent. Dat klinkt niet erg fijn, toch? En door zo je dag te starten voel je de haast en stress eigenlijk de hele dag door. Je bent minder alert en vergeet dingen. Je drinkt koffie omdat je denkt dat je het nodig hebt en geniet er niet van. Gelukkig kan het anders!

Sta een half uurtje eerder op en neem even rustig de tijd om wat dingen voor jezelf te doen. Zet en drink mindful een kop thee en lees je favoriete boek, blijf in ieder geval nog even weg van schermen zoals je mobiel of tv. Was jezelf, kleed je aan en geniet van een ontbijt. Pak rustig je spullen en wandel helemaal ontspannen de deur uit. Dat klinkt toch veel fijner?

Wat is een ochtend ritueel?

Een ochtend ritueel is letterlijk de routine van hoe jij jouw dag wilt beginnen. Daarom is het altijd goed om je eerst te bedenken hoe je elke dag wilt beginnen. Vanuit daar kan je jouw ultieme ochtend ritueel creëren. Want zo’n ochtend routine heeft verschillende voordelen. Deze zijn afhankelijk van wat je wilt bereiken, jouw intenties. De persoonlijke invulling van jouw ochtend beïnvloed namelijk de toon van de dag. Dus of je nou meer succes, liefde, geluk of rust wilt. Een ochtend ritueel kan hier goed aan bijdragen.

Een voorbeeld ochtend routine.

Om een iets beter beeld te krijgen is het leuk om een voorbeeld te geven. Hiervoor pak ik even mijn eigen ochtend ritueel van dit moment. Ik wordt wakker van een rustige wekker of van de zon die opkomt. Meestal blijf ik dan even liggen om de vijf Reiki basisprincipes te benoemen en te voelen. Hoe voel ik me, heb ik pijn of voel ik misschien wat anders? Daarna schraap ik mijn tong en ga ik naar de wc. Ik drink wat lauw water en ga mediteren. Tijd om een kop losse thee te zetten en te journallen. Voordat ik ga wassen doe ik nog yoga of push-ups en rek en strek oefeningen. Mijn ontbijtbowl eet ik of voor of na het wassen. Aankleden en i’m ready to go! Sommige ochtenden start ik extra slow dan breid ik mijn routine uit.

Ontvang jouw gratis ochtend ritueel guide!

Abonneer je op onze nieuwsbrief (positive notes) en ontvang gratis onze ‘Ochtend Ritueel Guide’ vol tips, motivatie en journal pages.

You might also like