Creëer je eigen huisaltaar in 5 stappen

Een huisaltaar is veel meer dan een plek met jouw favoriete spulletjes of waar je graag een kaarsje brandt. In onze snelle maatschappij zoeken steeds meer mensen innerlijke rust, ontspanning en verdieping. Een met zorg ingericht huisaltaar kan je hierbij helpen. Het is een krachtplek om te mediteren, even bewust tot jezelf te komen of te helpen bij inspiratie of heling. Om je te helpen jouw huisaltaar te creëren hebben we 5 stappen om je op weg te helpen.

Je eigen huisaltaar in 5 stappen

Om te beginnen hoeft een huisaltaar er niet uit te zien als een echt altaar. Houd het simpel en creëer de plek met de juiste intenties. Ook heeft het maken geen haast en hoeft het nooit helemaal af te zijn, misschien wil je het namelijk wel met de seizoenen mee aanpassen. Als je het inrichten maar met aandacht doet. Begin met het bepalen van de plek, dit doe je waar je jezelf het fijnst en op je gemak voelt. Zet hier een kastje of tafeltje neer waarop je jouw huisaltaar gaat vormgeven. Denk aan het hele plaatje dus misschien een kleedje eronder of juist eroverheen. Bepaal het middelpunt (dit is het krachtigste punt) vanuit waar je gaat inrichten, dit hoeft niet letterlijk het midden te zijn. Inrichten doe je op gevoel en alleen met wat jij mooi vindt. Onthoud dat het een rustpunt is in je huis en dat te veel spullen juist energie ontneemt van jouw altaar. Nu je de basis hebt kan je beginnen, eigenlijk staan 4 stappen gelijk aan de 4 natuurelementen aarde, vuur, water en lucht die je laat terugkomen naast je overige spulletjes.

Het element aarde

Aarde is een stabiel element wat staat voor kracht, verbinding en fundament. Kies spullen die symbool staan voor dit element. Denk aan een plantje, die staat letterlijk in wat aarde of ga voor een kristal of edelsteen. De juiste edelsteen kies je intuïtief, kijk wat je mooi vindt of aanspreekt en zoek daarna pas op waar de edelsteen voor staat.

Het element lucht

Door middel van rook kan je het element lucht toevoegen. Lucht staat voor de connectie met het ‘boven’, de geest en logisch denken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld wierook of een aroma diffuser met een voor jou prettige en ontspannende geur. Denk ook aan smudge sticks of palo santo, deze reinige ook nog eens de ruimte van negatieve en/of ongewenste energieën.

Het element vuur

Vuur staat voor warmte, transformatie en energie (scheppende kracht). Met 1 of meerdere kaarsjes kan je dit element toevoegen. Dus brand dan ook de kaars als je bij je huisaltaar bent.

Het element water

Water is leven gevend en staat voor gevoelens en onze emoties vooral compassie en liefde. Een mooie bloem in een vaasje water kan het element symboliseren. De bloem maakt net als het plantje de energie bij jouw krachtplek zuiverder doordat het levende natuur is.

Een dagelijks ritueel

Om ervoor te zorgen dat jouw huisaltaar echt een krachtplek wordt is het belangrijk om er dagelijks een moment voor te nemen. Maak bewust contact met je huisaltaar, al is het 5 minuten elke dag. Ga er even bij zitten, steek het kaarsje en eventuele wierook aan en sluit even je ogen in stilte. Misschien neem je een intentie in gedachte die je kracht bij wilt zetten of mediteer je liever even voor rust en inspiratie. Je zult merken dat na enige tijd de energie rondom je huisaltaar toeneemt. Hierdoor zal het je ook makkelijker geven wat je op dat moment zoekt of nodig hebt.

Tip
Trek je graag een inzicht- of orakelkaart dan is je huisaltaar hier een mooie plek voor. Heeft het kaartendeck ook echt een plek op jouw altaar houd dan wel echt bij 1 en dezelfde, meerdere decks in jouw altaar verstoord de energie.

You might also like