Het plantmedicijn Cacao

Van generatie op generatie wordt het rituele gebruik van cacao doorgegeven in Midden- en Zuid-Amerika. Dit gebeurd al sinds de Maya’s en Azteken, het oudste inheemse volk dat met het plantmedicijn Cacao werkten waren de Olmec’s. De Cacao Ceremonies gaan dan ook al eeuwenlang terug, waar de voorouders al geloofden in de geneeskrachtige eigenschappen en het ook wel ‘the food of the gods’ genoemd werd.

Wat maakt het Ceremoniële Cacao?

Dan beginnen we weer bij haar oorsprong. Wanneer de cacaovruchten rijp zijn worden deze geplukt van de Theobroma Cacao. Dit is een boom die voornamelijk groeit in de Zuid-Amerikaanse wouden. Deze grond is ideaal door zijn hoge ligging boven de zeespiegel en de vaak vulkanische grond wat het vruchtbaar maakt. Voor Ceremoniële Cacao is het belangrijk dat de rijpe vruchten handmatig geplukt worden. Daarna worden ze ook met de hand geopend om de bonen en pulp eruit te halen. Deze worden vervolgens samen gefermenteerd, waarna de bonen gedroogd, geroosterd en gepeld worden. Dit is een mooi proces wat eerlijk door families met liefde wordt gedaan. Waarna zij op steen de cacao fijnmalen tot een ultrafijne pasta. Nu hebben zij een cacaomassa. De cacaoboter blijft in tact bij deze werkwijze, wat zorgt voor de bekende meer bittere smaak van pure cacao. Omdat deze cacao productie op een eerlijke, biologische en liefdevolle manier gebeurd en zij werken met planten op vaak heilige grond is de cacao ceremonieel. Het proces gaat namelijk vaak gepaard met liederen voor de cacao spirit en worden er intenties ingezet. Het is een mooie, rituele manier waarbij de hele familie helpt en het generatie op generatie wordt doorgegeven.

Cacao als natuurlijk geneesmiddel

Onthoud dat we het hier over het pure eindproduct van de cacaovrucht hebben en niet de donkere chocoladereep uit de supermarkt. Deze pure Cacao bevat meer dan 300 stoffen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Zo zit de rauwe Cacao vol natuurlijke fytonutriënten. Denk aan magnesium, verschillende B vitamines en antioxidanten. Ook is deze rijk aan theobromine, dit opent bijvoorbeeld je hart en verwijdt je bloedvaten. Kortom naast gezond ga je jezelf ook beter voelen, is het opwekkend en geeft het energie. Het bevat een stofje dat dopamine vrijmaakt en je voelt meer euforie, liefde en passie. Daarbij is het een zacht en liefdevol middel zonder psychedelisch effect zoals sommige paddestoelen. Je kan het dus dagelijks en veilig gebruiken.

Ceremoniële Cacao drink je niet zomaar

De rituelen rondom Cacao zijn zoals je nu weet al eeuwenoud en westerse chocolade/cacao heeft hier niks mee te maken. Dit is namelijk een sterk bewerkte vorm die veel suikers en vetten bevat en waarvan heel wat gezondheidsbevorderende stoffen verloren zijn gegaan. Daarbij is het niet altijd op een eerlijke en liefdevolle manier gewonnen en wordt er veel machinaal gedaan. Het is dan ook goed om te weten dat je met liefde en respect omgaat met de Ceremoniële Cacao. Wanneer je dit in huis hebt, drink je nooit zomaar een kopje. De liefde en het respect begint al bij jouw bereiding, misschien snijd je het eerst wat fijner waarna je het met water of plantaardige melk verwarmd (tussen de 40 en max. 70 graden). Je roert of mixt de Cacao erdoorheen en zingt hier eventueel bij voor de Cacao spirit. Ook kan je tijdens de bereiding al je intentie erin zetten. Je kan op gevoel kruiden eraantoe voegen om het op smaak te maken. Wanneer je het eenmaal gaat drinken, maak je er echt een momentje van. Je houdt je kop Cacao tegen jouw hart en bedankt in ieder geval de Cacao spirit. Misschien zet je op dit moment jouw intentie erin. Je drinkt het mindful slokje voor slokje en gebruikt hierbij al je zintuigen. Na elke slok probeer je al te voelen. Wanneer je kopje Cacao leeg is ga je verder voelen, wat doet het met je? Misschien wil je mediteren, dansen of yoga doen. Creëer een fijne sfeer voor jezelf, denk hierbij aan bijvoorbeeld kaarsen, wierook, muziek, instrumenten, wat voor jouw werkt en fijn voelt.

Benieuwd naar meer over Cacao Ceremonies? Dat lees je in dit artikel.

You might also like