Waarom mediteren? 11 bewezen voordelen

Hier in het nuchtere westen koppelen mensen mediteren al snel aan iets zweverigs. Niets is minder waar want meditatie brengt wetenschappelijk bewezen voordelen met zich mee. Waardoor je het zelfs in het bedrijfsleven en bij succesvolle mensen steeds meer terug ziet komen. Eigenlijk is de vraag waarom zou je niet mediteren? Wat houd je tegen? Misschien vind je het woord mediteren te zwaar, noem het dan bijvoorbeeld een moment voor jezelf.

Wat is mediteren?

Wanneer je de letterlijke betekenis van meditatie opzoekt is het een vorm van spirituele oefening. Oorspronkelijk is het doel van mediteren verlichting bereiken vanuit een techniek van de geest. Je geest kan je zien als een soort gereedschap en meditatie is een techniek om deze te leren te gebruiken. In het Oosten is het dan ook al heel lang bekend, zeker in het Boeddhisme en Hindoeïsme. Bij mediteren is het de bedoeling dat je de aandacht naar binnen keert dus weg van de buitenwereld en alles om je heen. Meditatie is een belangrijk onderdeel binnen yoga, wist je dat het doel van de asanas (fysieke yogahoudingen) is om je voor te bereiden op mediteren?

11 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren.

Mediteren verandert je hersenstructuur op een positieve manier. Veel van de voordelen en effecten zijn dan ook wetenschappelijk bewezen. Hieronder vind je er 11:

 1. Mediteren brengt je ontspanning en een beter nachtrust.
 2. Mediteren is goed voor je bloeddruk en ademhaling.
 3. Sterker immuunsysteem door meditatie.
 4. Betere concentratie en focus door meditatie.
 5. Mediteren zorgt voor minder angst en schrikreacties.
 6. Mediteren helpt bij het voorkomen van depressie.
 7. Meditatie brengt je emoties meer in balans.
 8. Mediteren maakt je gelukkiger.
 9. Mediteren zorgt voor compassie.
 10. Meditatie verminderd het gevoel van eenzaamheid.
 11. Mediteren verminderd stress en zorgt voor meer energie.

Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen is het belangrijk dat je regelmatig meditatie toepast. Het beste zou zijn op dagelijkse basis. Op die manier kan je jouw ware potentie veel meer benutten. Ben je een beginneling? Start dan door te focussen op je ademhaling of doe een begeleidde meditatie. Hiervoor zijn tegenwoordig genoeg apps en Youtube videos van te vinden.

You might also like