Wat is holisme?

Je hebt het vast wel een keer ergens voorbij zien komen of gehoord, holistisch of holisme. Wat is het nou precies of wordt er nu mee bedoelt?

Het woord is afkomstig van het Griekse woord Holos, wat geheel betekent. Iets holistisch bekijken is kijken naar het geheel. Het 1 kan niet zonder het ander en een verandering op 1 deel beïnvloedt alle andere delen. Zie het als een systeem waarin alles met elkaar in verbinding staat. Holisme is het idee dat de eigenschap van een bepaald systeem niet verklaard kan worden door naar losse onderdelen te kijken. Oftewel bij holisme ga je ervan uit dat je iets kan behandelen of helen door naar alle delen te kijken.

Jij als mens bent opgebouwd uit verschillende delen, deze afzonderlijke delen hebben allemaal hun eigen kenmerken. Daarnaast besta je ook juist weer uit de samenhang en ordening van de verschillende delen en de daarbij behorende onderlinge interactie. De interactie wordt bepaald door veel factoren, denk hierbij bijvoorbeeld aan je verleden en hoe dit invloed op jouw geheel heeft of heeft gehad. Dat alles maakt het dus een geheel complex.

Om bij jouw als geheel te blijven heb jij vijf zijnsniveaus die jij langs kan gaan wanneer je voelt dat je uit balans bent of last van iets hebt. Deze vijf niveaus van holisme zijn:

  1. Fysiek: alles rondom lichamelijk vlak.
  2. Mentaal: denk hierbij aan je gedachten, denkwijzen en patronen.
  3. Emotioneel: alles rondom jouw gevoel.
  4. Energetisch: jouw energiehuishouding.
  5. Spiritueel: het zielsniveau, je intuïtie.

Zorg jij dat jouw systeem lekker samenwerkt en de verschillende zijnsniveaus voldoende in balans zijn? Dan kan jij jouw droomleven leven.

You might also like