Wij kwamen op Netflix de documentaire ‘Live to 100: Secrets of the Blue Zones’ tegen en waren meteen getriggerd om te kijken. Mede omdat we hier al eens van gehoord hadden. Het is toch een geweldig fenomeen dat in bepaalde gebieden op de wereld mensen gezond en gelukkig de leeftijd van 100 bereiken. Zelf geloven wij ook sterk in de kracht van onder andere de natuur en onszelf, die onze maatschappij door modernisering en levenswijze verloren zijn geraakt. Van de Blue Zones kunnen we dan ook veel leren en de Netflix documentaire is een mooie boodschap en instap voor iedereen. Het is toch opvallend dat de mensen uit deze gebieden vaak de leeftijd van 100+ jaar bereiken, en dat zonder veel last te hebben van chronische ziekten. Dus laten we eens dieper duiken in de geheimen van deze bijzondere plekken en ontdekken hoe jezelf ook op weg kunt gaan naar een gezonde 100-jarige leeftijd.
Wat zijn de Blue Zones?
De term “Blue Zones” werd bedacht door de Amerikaanse journalist Dan Buettner, die samen met National Geographic de gebieden onderzocht waar mensen opmerkelijk lang en gezond leven. Deze vijf Blue Zones bevinden zich op verschillende continenten rondom de evenaar:
- Ikaria, Griekenland: Op dit Griekse eiland leven mensen gemiddeld tien jaar langer in goede gezondheid dan de rest van Europa. Dit komt onder andere door een dieet rijk aan groenten, kruiden, olijfolie en honing, allemaal inheems van het eiland. Samen met een hechte gemeenschap.
- Okinawa, Japan: De inwoners van Okinawa hebben één van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. Hun dieet is gebaseerd op zoete aardappelen, vis en tofu, en ze blijven actief, zelfs op hoge leeftijd. Ook zij hebben een sterke community.
- Sardinië, Italië: Sardinië herbergt een groot aantal centenarians (mensen ouder dan 100). Hun dieet omvat volkoren brood, peulvruchten en geitenmelk. Ze koesteren sterke familiebanden en blijven actief door bergdorp straten te voet op en neer te gaan.
- Nicoya Peninsula, Costa Rica: Dit tropische paradijs staat bekend om zijn laagste sterftecijfers in Midden-Amerika. De inwoners leven van bonen, maïs, pompoen en fruit, en blijven actief met dagelijkse bezigheden.
- Loma Linda, Californië, VS: Loma Linda is een interessante uitzondering omdat het zich niet op een afgelegen locatie bevindt, het is meer een gemeenschap van Zevendedagsadventisten. Hun vegetarische dieet, lichaamsbeweging en gemeenschapsgevoel dragen bij aan hun gezondheid en levensduur.
Wat kunnen we leren van de Blauwe Zones?
Er zijn een aantal terugkerende factoren die het leven in de Blue Zones gezonder maakt. We hebben ze hieronder opgesomd.
- Gezonde voeding: Het dieet in Blue Zones is voornamelijk plantaardig en rijk aan groenten, fruit, volkoren granen, bonen, noten, zaden en peulvruchten. Weinig tot geen toegevoegde suikers en dierlijke eiwitten. Zoveel mogelijk vers en zo min mogelijk bewerkte producten. Ook eet je jezelf niet propvol maar stop je met eten voordat je vol zit.
- Actieve levensstijl: Inwoners van Blue Zones blijven hun hele leven actief, zelfs als ze ouder worden. Dit betekent niet in de sportschool kapot gaan of zware trainingen, maar dagelijkse beweging zoals tuinieren, wandelen, dansen of fietsen. Het zijn vaak activiteiten waarbij ze niet eens doorhebben dat ze calorieën aan het verbranden zijn.
- Sterke sociale netwerken: Sociale verbindingen en sterke gemeenschappen zijn kenmerkend voor Blue Zones. Het hebben van een ondersteunend sociaal netwerk kan een aanzienlijke impact hebben op je gezondheid en welzijn. Deze ouderen zijn nooit eenzaam en zijn omringt door vrienden, familie en/of gelijkgestemden.
- Stressbeheer: Het vermogen om stress te beheersen is belangrijk voor een lang en gezond leven. In de Blue Zones vinden mensen manieren om te ontspannen, zoals meditatie of gewoon genieten van het gezelschap van vrienden en familie.
- Purpose in life: Mensen in Blue Zones hebben vaak een sterk gevoel van doel en betekenis in hun leven. Het hebben van een passie of een reden om ‘s ochtends uit bed te komen, kan een enorme invloed hebben op je gezondheid en geluk. Sommige hebben hier zelfs een woord voor zoals “Ikigai” of “Plan de Vida”.
Helaas worden de Blue Zones steeds kleiner door nieuwe generaties die beïnvloed worden door grote ketens en de modernisering. Al kan het met de juiste mensen ook ontstaan of blijven bestaan. Zo is Singapore hard op weg een Blue Zone te worden. Dit omdat zij veel van de factoren toepassen en deze worden gesteund vanuit de overheid. Je hoeft dus niet naar een Blue Zone te verhuizen om gezond en gelukkig oud te worden, je kan veel leren van de levensstijl en gewoonten van de mensen die daar wonen. Houd de vijf belangrijke factoren in gedachte en streef naar een gezonde voeding, een actieve levensstijl, hechte sociale verbindingen, stressbeheer en een zinvol leven. Dit zijn stappen in de richting van een lang en gezond leven.
Dus waarom wachten? Het geheim ligt niet in een magisch elixer, maar in de keuzes die we dagelijks maken voor onze gezondheid en welzijn. Ook wij kunnen je eventueel helpen met bijvoorbeeld een ontspannende reiki energy sessie of bij sociale verbinding tijdens één van onze workshops, ceremonies of cirkels.